- Samsung kommer att tillhandahålla operativsystemuppdateringar för sina nyare TV-apparater i minst sju år, vilket börjar med vissa modeller från 2023 och mars 2024.
- Denna satsning syftar till att stärka Samsungs marknadsposition gentemot kinesiska konkurrenter som TCL, vars marknadsandelar har ökat.
- Initiativet är ett steg mot att minska e-avfall och förlänga livslängden på dyra elektronikprodukter genom att säkerställa långsiktiga mjukvaruuppdateringar.
Samsung lovar sju års uppdateringar för sina nyare TV-apparater
Samsung har nyligen tillkännagett att de kommer att tillhandahålla operativsystemuppdateringar för sina nyare TV-apparater i minst sju år. Uppdateringarna kommer först att gälla vissa TV-apparater som släpptes 2023 och även de som släpps i mars 2024. Enligt Business Korea gjordes tillkännagivandet om Tizen OS vid Samsungs Digital Research Lab på Suwon Campus i Gyeonggi-provinsen. Denna nyhet följer Samsungs tidigare tillkännagivande om att ge sju års mjukvaruuppdateringar för Galaxy S24-smartphoneserien.
Marknadsfördel gentemot kinesiska konkurrenter
Enligt Korea Economic Daily, talade Yoon Seok-yoon, president för Samsungs Visual Display Business Division, vid förra veckans event och sade: ”Med den sjuåriga fria uppgraderingen av Tizen för AI-TV-apparater kommer vi att utvidga vår marknadsandel gentemot kinesiska företag.” Samsung är världens största leverantör av smarta TV-apparater, men konkurrenter från Kina är inte långt bakom. Enligt siffror från Omdia sjönk Samsungs TV-marknadsandel (baserat på antal levererade enheter) från 20,3 procent under första kvartalet 2023 till 18,8 procent under första kvartalet 2024. Samtidigt ökade den kinesiska märket TCL:s marknadsandel från 9,8 procent till 11,6 procent. LG:s marknadsandel var ungefär oförändrad på 11,8 procent under samma period.
Prestationsorienterad samverkan
Konkurrensen i marknaden har blivit så hård att den sydkoreanska regeringen rapporteras ha drivit rivalerna Samsung och LG att samarbeta för att kunna stå sig konkurrenskraftiga. Detta har resulterat i att Samsung säljer TV-apparater med OLED-paneler tillverkade av LG Display. Samsung har emellertid inte tillhandahållit en specifik lista över varje modell som garanterat kommer att få sju års uppdateringar. Men företagets tillkännagivande tyder på att nyheten kommer att gälla TV-apparater med AI-baserade funktioner som släpptes inom det nämnda tidsintervallet. (Samsung har nyligen betonat termen ”AI-TV-apparater” och framhäver också att utvecklingen av AI-funktioner är ett sätt att konkurrera med kinesiska märken.)
En betydande framåtrörelse
Samsungs åtagande om uppdateringar är ett steg i rätt riktning, mitt i växande oro över e-avfall och dyra produkter som plötsligt inte längre får mjukvaruuppdateringar, vilket resulterar i att apparater blir oanvändbara, långsamma eller får olika buggar. Forskning tyder på att en genomsnittlig TV varar i cirka sju år, men som den brittiska konsumentorganisationen Which? har funnit, erbjuder genomsnittliga TV-märken mjukvaruuppdateringar i mindre än sju år. Med Samsung som världens största TV-märke, kan erbjudandet om längre mjukvaruuppdateringar uppmuntra fler inom branschen att göra detsamma, och det kan också hjälpa användare att behålla sina enheter längre. Samsungs sjuåriga åtagande är längre än vad LG nyligen annonserade, vilket innebär fyra OS-uppdateringar över fem år.
Andra tillverkare på frammarsch
Andra TV-hårdvaruföretag har visat sig erbjuda längre uppdateringsperioder. Apple har exempelvis levererat uppdateringar för sin första Apple TV sedan 2015, medan Roku fortfarande förser Roku OS-baserade TV-apparater släppta 2014 med OS-uppdateringar. Generellt sett skulle dock TV-OEM och tillverkare av streaming-enheter kunna göra det lättare för blivande köpare att veta hur länge en enhet kommer att fortsätta få mjukvaruuppdateringar innan de köper den.