Bästa SD-korten för olika enheter och användningar

·

·

  • Att välja rätt SD-kort kan förbättra spelupplevelsen och möjliggöra inspelning av högupplösta videor.
  • Olika symboler och klassificeringar på SD-kort anger deras minimi-hastigheter, men det är viktigt att kolla de faktiska hastigheterna.
  • Det finns en avvägning mellan hastighet och kostnad, där snabbare SD-kort generellt sett är dyrare.

Vikten av SD-kortshastighet

Man tänker kanske inte så mycket på hur snabba ens SD-kort är, men att välja rätt minneskort kan förbättra spelupplevelsen, hjälpa till att ta bättre foton och till och med göra det möjligt att spela in högupplösta videor. Om tanken på hastighetsgraderingar på korten aldrig föresvävat, finns här en guide för att göra termerna mer lättförståeliga, tillsammans med några rekommendationer.

En snabbkurs i hastighetsklassificeringar

Först och främst är det viktigt att förstå varför hastigheten på SD-kortet spelar roll. De flesta SD-kort som kan köpas idag är tillräckligt bra och om man inte bryr sig om hastigheter så kommer det förmodligen att fungera. Men beroende på användning, kan skillnaden vara betydande.

Till exempel har Nintendo Switch begränsat lagringsutrymme och att använda ett SD-kort kan möjliggöra installation av fler och större spel. Alla SD-kort hjälper, men ju snabbare kortet är, desto snabbare laddas spelen. Om väntetiderna på laddningsskärmarna börjar bli irriterande, kan ett snabbare SD-kort vara lösningen.

Det finns också saker som inte går att göra med långsammare kort. Fotografer som använder extremt snabba kontinuerliga fotograferingslägen kommer behöva snabbare kort för att kunna lagra många bilder samtidigt. Många filmkameror som kan spela in i 4K eller 6K kan inte fungera utan extremt snabba kort. I fallet med 6K kan det behövas något ännu snabbare, som ett CFexpress-kort eller en solid-state drive.

Förstå märkena på SD-kort

Märkningen på SD-kort är ofta en blandning av olika specifikationer och symboler som trängs på en liten yta. Men när det handlar om hastigheter är det bara några få som verkligen spelar roll.

Först finns hastighetsklass. Detta indikeras av en C-symbol runt en siffra. På de flesta moderna SD-kort är denna siffra 10, vilket är den högsta klassificeringen för denna kategori. Class 10-kort kan hantera minst 10 megabyte (MB) per sekund. Eftersom de flesta kort är kapabla till mycket högre hastigheter, är denna symbol något föråldrad, men det är värt att hålla ett öga på om man stöter på ett äldre kort.

Nästan mer användbar är UHS-hastighetsklassen. Det finns bara två typer av dessa: U1 och U3. U1-kort har en minsta hastighet på 10 MB per sekund, medan U3 måste ha minst 30 MB/s. Dessa kort har ofta kapacitet för mycket högre hastigheter. De indikeras vanligtvis av en siffra 1 eller 3 inom en U-symbol.

Ytterligare en viktig aspekt är UHS-busstypen. För ultrasnabba SD-kort är dessa relevantare. UHS-I-kort har en teoretisk maxhastighet på 104 MB/s, medan UHS-II-kort toppar vid 312 MB/s. Detta är dock inte deras faktiska hastigheter, utan vad anslutningen klarar av. För tunga arbeten, som inspelning av 6K eller 8K video, behövs ofta ett UHS-II-kort. Dessa indikeras vanligtvis med den romerska siffran I eller II.

Slutligen finns videohastighetsklassen. Dessa är märkta med ett V-symbol och en siffra som representerar den minsta skrivhastigheten, i MB/s. Hastighetsklasserna är V6, V10, V30, V60 och V90. Till exempel betyder en V6 att kortet har en minsta skrivhastighet på 6 MB/s. Kort kan självklart vara snabbare, men behöver en viss minimi-hastighet, är detta en bra symbol att leta efter.

Praktiska aspekter att tänka på

Alla dessa symboler och klassificeringar är endast baslinjer. Oftast finns de faktiska hastigheterna på kortens anmälningssidor eller deras förpackningar, om inte direkt på kortet. Det är viktigt att kontrollera detta då gapet mellan minsta rating och kortets faktiska hastighet kan vara ganska stort.

Kom ihåg att SD-kort ofta har olika hastigheter för läsning och skrivning. Om man behöver ta ett dussin foton varje sekund, spelar snabb läshastighet ingen roll, då kortet behöver kunna skriva snabbt också. Tyvärr innebär detta att den bästa metoden för att säkerställa att ett kort uppfyller behoven är att kolla kortets hastigheter direkt.

Avvägning mellan hastighet och kostnad

Efter att ha tagit del av all denna information kan det kännas naturligt att bara köpa det snabbaste SD-kortet tillgängligt. Men detta innebär viss avvägning. Snabbare SD-kort kostar generellt sett mer för samma mängd lagring, så överväg användningsområdet noga. Om det behövs lagras stora datamängder samtidigt, eller läsas stora mängder data från kortet, kan ett snabbare kort vara till hjälp. Men om lagringskapacitet är viktigare, kan ett långsammare kort vara mer kostnadseffektivt.

Exempelvis finns ett 128-gigabytes SD-kort designat för videoinspelningsarbete som kan spela in upp till 8K-material och läsa data i hastigheter upp till 280 MB/s. Det kostar normalt 700-750 SEK. Men det finns även ett annat 128-gigabytes SD-kort som ”bara” kan läsa data i upp till 170 MB/s och vanligtvis kostar ca 250 SEK. Den prisskillnad som följer med högre hastigheter är påtaglig, så det är bättre att balansera vad som är bäst för användningen.

Det är också viktigt att tänka på vad enheten själv klarar av. Till exempel kan Nintendo Switch endast överföra data i hastigheter upp till runt 95 MB/s, så snabbare SD-kort blir onödiga för den. Dessutom ger extra lagring på den hastigheten mer användning. Hastighet är viktigt, men inte den enda faktorn att beakta.